Concept

This building is located in the Patershol in the heart of the Ghent city centre. The St. Stephen parish hall used to be located on the ground-floor level. Upper floors used to be lived in and the inner area used to house a sports hall for several sports clubs.
The site was virtually fully built up except for a small inner courtyard. The new project includes various modifications. First and foremost, the inner area will be fully revamped. The sports hall will be demolished creating a very large inner area. The warden's house – adjoined to the main building in the 1960s – will be detached. The main building's interior will be fully gutted with the exception of valuable elements as determined in partnership with Monumentenzorg, the Belgian department for heritage conservation. The space freed up in the inner area will be used to create ten car parking spaces, which will be a major bonus to residential accommodation in this area. The inner area will also be landscaped to create various private and communal green zones. An additional storey will be added to the warden's house to create a standalone house with garden.
The main building will be split in two, as originally designed. A passageway will be created at a ground-floor level providing access to the inner area, as well as to the apartments. There will be two apartments on each floor. The main building's character will be preserved as far as possible by retaining wooden beams, mantelpieces, doors, etc. The front facade will be fully renovated.

Information

client Acasa Projects
site Vrouwebroersstraat - 9000 Ghent
function 8 appartments and one house
building permit 2007
completion date 2009-2010
Close
Loading
0 results found