Concept

Directly opposite the Belfry in the historic heart of Ghent, a residential project was completed that includes three apartments and one retail unit on the ground floor. The appearance of the facade was the result of a close consultation with the Department of Monuments of Ghent. A polished white concrete with a slate roof offers a contemporary answer to the historic plaster gable walls topped with a natural slate roof.

The ground floor and the basement are used almost exclusively for retail purposes. Only the traffic areas and private storage sections in the basement are reserved for the apartments. A duplex apartment occupies the third and fourth floors.

The living areas of all apartments overlook St. Baafs Square. From the bedrooms and kitchens residents can look out onto an inner courtyard at the rear. This area is characterized by the green roof of the retail unit and the rear facades of the houses in Mageleinstraat.

Information

client Mr. and Mrs. Sergeant - Vanwezer
site Sint-Baafsplein 8, Ghent
function apartments and retail space
area apartments 400 m², retail 180 m²
building permit 2099
completion date 2010
Close
Loading
0 results found