Concept

Monumentaal, historisch en esthetisch belangrijk. Zo zijn de lokalen en de centrale hal (vroeger de lokettenzaal en kofferzaal) van de voormalige Bank van de Arbeid in het centrum van Gent te omschrijven. De restauratie en renovatie van dit bankgebouw tot het nieuwe kantoorgebouw van het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf sogent gebeurt dan ook in nauw overleg met de dienst Monumentenzorg.

De ingrepen in het bestaande monument zijn gering met maximaal respect voor de vele historische elementen. Op het gelijkvloers wordt de huidige centrale hal een publiek toegankelijke ontvangst- en tentoonstellingsruimte. Een verdieping hoger komt vanwege de vloersamenstelling een beperkt toegankelijke en beperkt functionele tentoonstellingsruimte.

Enkel de nieuwe trap- en liftkoker in de directeurswoning zijn duidelijk afleesbare 21ste-eeuwse ingrepen in het vroeg-20ste-eeuwse monument. Een nieuwe trapkoker biedt de nodige aanvulling op de bestaande voor verticale (nood-)circulatie. Deze nieuwbouwtrapkoker is op het niveau van de kofferzaal via een beveiligde evacuatieweg verbonden met de nooduitgang. Zo kan evacuatie volledig buiten de centrale koepelhal gebeuren.

De koepels boven de centrale hal en in de voormalige kantoorruimtes voor het personeel krijgen dubbel isolerende hoogrendementsbeglazing. In de voormalige dienstlokalen van de directeurswoning en de overige kelderruimtes komen nutsfuncties, zoals sanitair. Op de derde verdieping aan de achtergevel van de Volderstraat is een nieuw terras voorzien.

Informatie

opdrachtgever sogent
ligging Volderstraat, Gent
functie kantoren met nevenruimtes
oppervlakte 3880 m²
bouwvergunning 2012
realisatie 2012-2013
Close
Loading
0 resultaten gevonden