Concept

Op de rand van de binnenstad, tussen de 19de-eeuwse woonwijk Ekkergem en het halfopen stadslandschap rondom de Watersportbaan, ligt de voormalige CIAC-garage tussen Einde Were en de Henri Dunantlaan. De modernistische garage uit 1964 heeft een lange en boeiende geschiedenis achter de rug. Maar door een gebrek aan plaats en technische beperkingen van het gebouw verhuisde de garage naar een meer geschikte locatie. Zo drong herbestemming van de oude site zich op. Deze nieuwe functies liggen al een tijdje vast in het Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan van 2007, waarin voor die locatie wordt gestreefd naar een voldoende groot, gevarieerd en kwalitatief woonaanbod. Van bij de start van het ontwerpproces was het van belang dat enkele niet-beschermde, maar wel architecturaal waardevolle gevels van de CIAC-garage zouden behouden blijven. Zo bezit de gevelpartij op de hoek van het Beneluxplein en de Henri Dunantlaan een sierlijke vloeiende lijn, geaccentueerde door een ranke betonnen kroonlijst. Een fraai voorbeeld van modernistische garage-architectuur. Achter deze gevel komen verschillende wooncomplexen goed voor 197 wooneenheden, daarvan zijn er 52 assistentiewoningen met een ondergrondse parking. De meanderende woonblokken vormen vier semipublieke binnentuinen en betrekken het groen dichter bij het woongebeuren. De bebouwing op niveaus 5 en 6 zijn vormgegeven als penthouses om het volume van het bouwblok visueel te verlichten en meer dag- en zonlicht toe te laten in de binnentuinen. Op het niveau van de straat komen er een 7-tal kleine handels- en retailzaken. De oude showroom van 600 m² meter aan het Beneluxplein zal dienst doen als winkelruimte.

Informatie

opdrachtgever T.H.V. Besix R.E.D. nv en Immogra (SDGB nv)
ligging Einde Were – Dunantlaan – Beneluxplein, Gent
architecten Ontwerpers: Bontinck A&E ism Fretton Architects
Landschapsarchitect: Eric Dhont
functie 145 appartementen en 52 assistentiewoningen, retail, kleine handelsfunctie en kantoor/ praktijkruimte
oppervlakte Oppervlakte: 27.000m²
Ondergrondse parking 7500m²
realisatie 2019
Close
Loading
0 resultaten gevonden