Concept

Dit passief kantoorgebouw met toonzalen is gelegen op de industriële site van het bouwbedrijf Bostoen. Het komt op dezelfde plek als het voormalige kantoorgebouw. De site is duidelijk zichtbaar van op de R4 en de Drongensesteenweg. Twee hoofdcirculatieassen delen het terrein op in zones die de verschillende activiteiten bundelen en voorzien zijn op uitbreiding.

Het kantoorgebouw reflecteert de bedrijfsstructuur: verschillende bedrijven ondergebracht in één hoofdbedrijf. Zo is het gelijkvloers opgevat als één grote toonzaal van 2100 m² met centrale patio. De circulatieas verdeelt deze ruimte in drie afzonderlijke entiteiten. De kantoren, met een oppervlakte van 5500 m², situeren zich op de twee bovenliggende verdiepingen en overkoepelen de onderliggende toonzalen. Ondergronds bevindt zich de parking met een oppervlakte van 2200 m² voorzien van 71 parkeerplaatsen, 30 fietsenstallingen met elektrisch oplaadpunt en doucheruimte.

De contourlijn van het monolithisch opgevatte gebouw is deels overgenomen van het gabarit van de achterliggende loods. Vanuit de nok vertrekt een moderne lijn die de contour van het gebouw afwerkt. Uit deze monoliet zijn de patio en de circulatieas van het gelijkvloers over de verschillende niveaus uitgehouwen. De drie toonzalen zijn daardoor ook volumetrisch in de gevel te onderscheiden. Het groendak en de groene terreinaanleg met bufferbekken staan in voor de goede waterhuishouding van de site die deels gelegen is in een overstromingsgevoelig gebied.

Langs grote raamopeningen dringt licht binnen tot diep in het gebouw. Om de penetratie van zonlicht toch te beperken, liggen de raampartijen dieper in de gebouwschil. Dat geeft hen ook meer expressiviteit. Het gevelmateriaal bestaat uit witte keramische platen met minimaal zichtbare voegen. Zo is het gebouw van ver te zien als een monoliet en het tegelpatroon pas van dichtbij.

Informatie

opdrachtgever Bostoen nv
ligging Koninginnelaan, Drongen (Gent)
functie kantoorgebouw met toonzalen
oppervlakte 5500 m² kantoren, 2100 m² toonzalen, 2200 m² ondergrondse parking
bouwvergunning 2012
realisatie 2015
Close
Loading
0 resultaten gevonden