Stapelplein Gent

Ghent

Concept

Project Stapelplein ligt vlakbij projectterrein Dok Noord Gent. Het project is goed bereikbaar via de Gentse binnenring en biedt daarom zeer interessante onsluitingsmogelijkheden.

Het project bestaat uit vier drieslaapkamerappartementen, twaalf tweeslaapkamerappartementen en zes éénslaapkamerappartementen.

Het ontwerp creëert een esthetische eenheid door het sluiten van de fragmentering die door afbraak van enkele panden is ontstaan. De site krijgt op die manier een herkenbaar karakter die de omgeving respecteert. De vormen en gevelarchitectuur van de nieuwbouwvolumes zijn een waardevolle referentie naar de bestaande herenhuizen. Door het sluiten van de bebouwing ontstaat er een kwalitatieve groene binnenruimte, deels gelegen op een ondergrondse parking.

Het nieuwbouwvolume tussen de twee bestaande panden bestaat uit drie bouwlagen met een teruggesprongen dakvolume. De hoogte van de nieuwbouw langs de Stokerijstraat sluit mooi aan op de desbetreffende bestaande bebouwing, maar krijgt op de hoek een accent van vier bouwlagen om een gerechtvaardigde overgang te maken naar het Stapelplein.

De volumes zijn zo vormgegeven dat de pandenarchitectuur afleesbaar blijft. Met een bepaalde regelmaat wordt de strakke ritmiek onderbroken. Ook de verschillende gevelmaterialen versterken die vormgeving.

Het gevelontwerp is strak en uitdagend. De grote terrassen bieden functioneel bruikbare buitenruimtes. Op het gelijkvloers zijn een commerciële ruimte en kantoren voorzien. Achteraan is er een tuinzone voor alle bewoners, die eenvoudig bereikt kan worden via de inkomhallen op het gelijkvloers. Zo ontstaat er een soort van doorwaadbaarheid.

Door het materiaalgebruik differentieert de nieuwbouw zich van de omliggende bebouwing, zonder de harmonie te verstoren. Er wordt gekozen voor een volume in witte zandsteen en een volume in witte baksteen.

Het schrijnwerk voor de nieuwbouwvolumes is voorzien in aluminium. De kroonlijst en dakranden sluiten aan op het schrijnwerk qua kleurkeuze voor de nieuwbouwvolumes. De te behouden gebouwen zullen in ere hersteld worden. Dit zal gebeuren door het houten schrijnwerk te behouden en daar waar nodig bij te werken. Het pand met nummer 38 krijgt wel een witte gevelpleister, waar die vroeger donkerkleurig was.

De kroonlijsten van de bestaande panden worden hersteld tot geprofileerde kroonlijsten. De dakbedekking in zink van pand 38 wordt vervangen door kleidakpannen.

Informatie

opdrachtgever Global Life 4 NV
ligging Stapelplein, Gent
functie Meergezinswoning met commerciële ruimte en kantoren (22 units)
oppervlakte 1768 m²
bouwvergunning mei 2018
realisatie 2019-2020
Close
Loading
0 resultaten gevonden